Vrouwen zijn nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd in leiderschapsposities bij startups. En dat terwijl er steeds meer aandacht is voor het tekort aan vrouwen in leiderschapsposities.
Bij Europese techbedrijven wordt gemiddeld slechts een van de zeven leiderschapsfuncties door een vrouw vervuld. De uitzondering die de regel bevestigt, is de positie van HR-directeur. Die functie wordt zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Frankrijk en Duitsland vaker door een vrouw bekleed.
Lekkende toevoer
In de drie Europese landen zijn er met name in de functies van CTO en CEO (chief technology officer en chief executive officer) nauwelijkse vrouwen te vinden. Recruiters denken dat dit komt door onbewuste vooroordelen van veelal mannelijke start-up-oprichters die bij groei van het bedrijf kopieën van zichzelf zoeken. Ook is er sprake van de zogenaamde ‘lekkende’ toevoer van talent waardoor er niet genoeg diversiteit is onder aanstormend tech-talent.
Tijd voor verandering
Het gebrek aan vrouwen in de tech-top is inmiddels welbekend, maar blijft voortbestaan. Er is een cultureel-maatschappelijk verandering nodig om vrouwen dezelfde kansen te bieden als mannen. Denk hierbij aan ouderschapsverlof en toegankelijke en kwalitatieve kinderopvang, maar ook onderwijs dat meisjes stimuleert om tech-les te kiezen op de middelbare school en daarna.
Extra moeite
Bij het aannemen van meer vrouwen in leiderschapsposities in tech, zullen recruiters en managers een extra stap moet zetten in hun zoektocht. Ze kunnen vrouwen bijvoorbeeld beter informeren over de verantwoordelijkheden van een CTO en de carrièrestappen die naar deze functie leiden. Daarnaast kunnen ze de talent-toevoer als het ware repareren door meer vrouwelijke programmeurs aan te nemen. Op Europees niveau bestaan er al verschillende programma’s om vrouwen op te leiden voor leiderschapsposities en netwerken voor vrouwen in tech met mentorschappen, evenementen en het uitwisselen van vacatures.
Over het artikel
‘Who’s in the startup C-suite? Not women’ werd onderzocht en geschreven door
Vanaf 1 januari 2025 voert AFAS Software voor alle medewerkers een vierdaagse werkweek in. De arbeidsvoorwaarden blijven gelijk. Op de vrijdagen gaat het kantoor dicht en heeft iedereen een ontwikkeldag.
Voor het vierde jaar op rij heeft MT/Sprout een lijst gepresenteerd van 30 personen die het bedrijfsleven aantoonbaar diverser, inclusiever en gelijkwaardiger maken.
Deze week was de kick-off van de derde editie van de Werkgroep DEI. Een nieuwe groep bedrijven gaat actief aan de slag met het bouwen aan een inclusieve en diverse organisatie.