MT/Sprout: Aardige mannen verdienen minder en krijgen minder snel promotie

Ook mannen hebben last van onbewuste vooroordelen op de werkvloer. Zo blijkt uit onderzoek van onder andere de Harvard University en de Universiteit van South Carolina, dat mannen die niet voldoen aan het stoere plaatje minder makkelijk hogerop komen en slechter worden betaald.

Verwachtingen

Het ‘ideaalbeeld’ waar de man aan moet voldoen op de werkvloer is dat ze zelfbewust, assertief en competitief zijn. “We verwachten van hen dat ze hun doelen halen en meesterschap vertonen”, aldus Janine Boask, hoogleraar werk- en organisatiepsychologie. Passen ze niet binnen dit beeld en vertonen ze meer gedrag dat als ‘vrouwelijk’ wordt bestempeld, dan wordt er getwijfeld aan hun daadkracht. Dit kan een promotie kosten, of op den duur zelfs leiden tot ontslag.

Het maakt hierbij wel verschil uit welk land je komt. Zo wordt het zoeken naar samenwerking in het Westen gezien als een typisch vrouwelijke eigenschap, terwijl dit in sommige Aziatische landen eerder wordt beschouwd als mannelijk.

Voorbeeldfunctie

Na de Coronapandemie is het voor leidinggevenden noodzakelijker geworden zich van hun zachte kant te laten zien. De hoop van sommige onderzoekers is dat hierdoor de arbeidsmarkt is veranderd en dat onbewuste vooroordelen die we hebben verdwijnen.

Door het aanpassen van het wervingsproces vermindert ook de kans dat vooral bazige witte mannen de baan krijgen. Dit kan onder andere door te werken met formulieren met dezelfde vragen voor zowel mannen als vrouwen en door selectiecommissies samen te stellen die bestaan uit zowel mannen als vrouwen.

Zorg niet voor het bevoordelen van aardige mannen, maar stop met het verdedigen en belonen van al die andere mannen. Dit is de boodschap van Chris Parke van Talking Talent, een coaching- en consultantbureau dat internationaal werkt.

Over dit artikel

Dit artikel verscheen eerder op de website van MT/Sprout.

Het laatste nieuws

Vierdaagse werkweek voor AFAS-medewerkers

Vanaf 1 januari 2025 voert AFAS Software voor alle medewerkers een vierdaagse werkweek in. De arbeidsvoorwaarden blijven gelijk. Op de vrijdagen gaat het kantoor dicht en heeft iedereen een ontwikkeldag.

Nieuwe Inclusive30: leiders die BV Nederland echt inclusiever maken

Voor het vierde jaar op rij heeft MT/Sprout een lijst gepresenteerd van 30 personen die het bedrijfsleven aantoonbaar diverser, inclusiever en gelijkwaardiger maken.

Kick-off derde editie Werkgroep DEI

Deze week was de kick-off van de derde editie van de Werkgroep DEI. Een nieuwe groep bedrijven gaat actief aan de slag met het bouwen aan een inclusieve en diverse organisatie.