Forbes
Zeven tekenen van een leeftijdsinclusief bedrijf
Openstaan voor mensen van alle leeftijden is een essentieel onderdeel van een prettige en inclusieve bedrijfscultuur. Maar hoe weet je als sollicitant of dit het geval is bij het bedrijf waar jij aan de slag wil gaan? Volg dit stappenplan:
- Check de website. Als iedereen op de foto’s onder de 30 is, dan weet je dat er misschien wel over diversiteit wordt nagedacht als het om gender en achtergrond gaat, maar niet als het op leeftijd aankomt.
- Zoek het diversiteits- en inclusiebeleid op, wordt leeftijd daarin genoemd?
- Let op het woordgebruik in de vacature. Woorden zoals ‘recent afgestudeerd’, ‘jong’ en ‘energiek’ kunnen wijzen op systemische leeftijdsdiscriminatie.
- Ga naar de LinkedIn-pagina, en zoek in het bijzonder op ‘huidige werknemers’. Is er leeftijdsdiversiteit (en hoe zit het met diversiteit in het algemeen)?
- Vraag werknemers die je op LinkedIn via-via kent naar de bedrijfscultuur. Ze willen vast tien minuten de tijd nemen om in een bericht een paar vragen te beantwoorden.
- Zoek online naar recente ervaringen van (voormalige) werknemers en sollicitanten. Stuit je op berichten die je zorgen baren over de cultuur, neem dat dan mee in de vragen die je aan huidige werknemers stelt bij stap 5.
- Doe een simpele online search naar ‘naam bedrijf + discriminatie’. Een handige manier om eventuele rechtszaken te achterhalen.
De uitkomsten van dit stappenplan geven je alvast een goed idee van het bedrijf en de cultuur. Informatie die handig van pas komt als je besluit er te solliciteren.
Over het artikel
‘Seven Signs Of An Age Inclusive Company’ werd onderzocht en geschreven door Sheila Callaham voor Forbes.