In de strijd voor gelijke beloning voor mannen en vrouwen komt de Europese Unie met nieuwe regelgeving rondom loontransparantie.
Het recht op gelijke beloning voor gelijk(waardig)e arbeid is al sinds 1957 in Europese verdragen vastgelegd. Toch krijgen vrouwen anno 2023 nog steeds minder betaald voor hetzelfde werk dan mannelijke collega’s. In de EU krijgen vrouwen gemiddeld zelfs 13% minder betaald per uur. Dit percentage is overigens wel gestaag aan het dalen, in 2011 was het nog 16,2%.
Inzicht en actie
Om de kloof nu echt te overbruggen, zet de EU vol in op loontransparantie. Hierbij wordt volledige openheid van loon gegeven aan werknemers en sollicitanten. Zonder deze transparantie kunnen sollicitanten maar moeilijk bepalen of ze een gelijke beloning ontvangen en in het geval van loondiscriminatie kunnen ze het maar moeilijk aantonen. Met loontransparantie kunnen sollicitanten het salarisaanbod inzien en vergelijken, en weten werknemers of ze evenveel betaald krijgen als hun collega’s.
Systematische verandering
Naast deze individuele baten en het verkleinen van de loonkloof verwacht de EU dat loontransparantie nog meer grote maatschappelijke veranderingen teweeg zal brengen zoals een verhoogd bewustzijn rondom loondiscriminatie, loonschalen en de financiële waardering van verschillende soorten werk.
Over het artikel
‘Why pay transparency can help reduce the EU’s gender pay gap’ werd onderzocht en geschreven voor de Europese Raad.
Volledige openheid bieden rondom salarissen is voor de meeste (tech)startups niet de standaard. Nieuw onderzoek laat zien dat dit wel de manier is om de loonkloof tussen mannen en vrouwen…