Taskforce Diversiteit & Inclusie

Recorddeelname aan DEI in Tech: European Benchmark Report 2024 

Ontdek het baanbrekende DEI in Tech European Benchmark Report 2024 dat het maturity level van Europese techbedrijven in diversiteit, gelijkheid en inclusie analyseert. Geavanceerde AI-technologie biedt een gepersonaliseerde routekaart naar DEI excellentie. Dit Benchmarkrapport voor 2024 toont een recorddeelname van bedrijven, en biedt Europese techbedrijven een datagedreven aanpak om hun DEI-inspanningen te verbeteren. 

Op weg naar een volwaardig geïntegreerde DEI aanpak bevinden de meeste Europese techbedrijven zich in de ‘Adopter’ fase oftewel level 2. Dat betekent dat er een groeiend bewustzijn bestaat rondom het belang van diversiteit en inclusie maar dit zich (nog) niet vertaalt in het nemen van verantwoordelijkheid: bij 53% van de techbedrijven ontbreekt het aan een DEI strategie die is gelinkt aan individuele prestaties en businessdoelen.  

DEI Excellence 

De ruim 160 deelnemende techbedrijven ontvangen naar aanleiding van hun ranking op European Benchmark Report 2024 een door AI gepersonaliseerde routekaart naar level 5- DEI excellence. De scan laat zien dat bij de twee procent van de techbedrijven die deze ‘mijlpaal’ al hebben bereikt, de teams tevreden zijn en er een inclusieve sfeer heerst. Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie zijn hier een drijvende kracht achter innovatie en groei in de bedrijfsvoering.  

Het zijn enkele uitkomsten van de European DEI in Digital Benchmark 2024, een  datagedreven framework dat is ontworpen door DLiT (Diverse Leaders in Tech), een sociaal impactinitiatief onder leiding van Ingrid Tappin (Founder & CEO), Gillian Tans (Partner) en Techleap (Founding Member), in samenwerking met Taskforce DE&I van NLdigital, Booking.com, de Universiteit van Amsterdam en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Maturity levels  

De insteek van DEI in Tech European Benchmark Report 2024 zijn vijf niveaus om de DEI-maturity te beoordelen voor de respondenten van de DEI Benchmark Scan. Deze niveaus geven aan waar bedrijven momenteel staan op hun reis naar DEI-maturity en fungeren als pijlers voor verdere verbetering. 

Deze nieuwe scan verschilt van de twee eerdere edities die hebben plaatsgevonden in 2022 en 2023, waarin bedrijven naar specifieke data vooral over diversiteit werd gevraagd. De harde data hierover bleek niet of nauwelijks aanwezig of lag gevoelig om te kunnen delen. Door te focussen op maturity levels ontstaat er een overzichtelijk beeld en doen meer bedrijven mee; ten opzichte van vorig jaar meldden 400% meer Nederlandse techbedrijven met een Europese achtergrond zich aan.  

Data en innovatie 

In het uitgebreide framework staan meer relevante bevindingen zoals; 

  • Op psychologische veiligheid scoort 91 % van de bedrijven goed  
  • Slechts 28% van de techbedrijven beschikt over systemen om medewerkers verantwoordelijk te houden voor hun gedrag rondom DEI. 
  • Meer dan de helft van de techbedrijven heeft geen DEI strategie waardoor de afstemming met bedrijfsdoelen ontbreekt.  
  • Nog maar 10% van de techbedrijven heeft concreet bewijs voor de voortgang op DEI doelstellingen.  

Het rapport toont aan dat bedrijven vooral scoren op het gebied van bewustzijn en investeren in psychologische veiligheid. Het benadrukt dat er een dringende behoefte is aan het verbeteren van de verantwoordelijkheid, het strategisch integreren van DEI op de werkvloer en in het businessplan en een evidence-based approach om de voortgang te meten. 

Projectleider Taskforce Yeni Joseph benadrukt het belang dat meer techbedrijven DEI-data delen, zodat duidelijk wordt waar ze zich bevinden en wat er moet worden verbeterd om vooruitgang te boeken. “Elk techbedrijf kan de DEI-scan invullen en zien waar het staat ten opzichte van anderen. Op die manier krijg je meer inzicht in de stappen die je kunt zetten op basis van data, en lever je een bijdrage aan een divers en inclusief tech-ecosysteem. Meten is weten!” 

Yeni Joseph, Projectleider taskforce

  • “Gezien het groter wordend belang van DEI op Europees niveau en het feit dat veel bedrijven in de digitale sector ook actief zijn buiten de Nederlandse grenzen, geloven we dat dit vanuit Europees perspectief te benaderen belangrijk is”.

In een industrie die draait om data, innovatie en het creëren van toegankelijke producten voor de samenleving van morgen, is het opvallend dat veel bedrijven nog steeds voornamelijk bestaan uit een overwegend heterogene groep en het worstelen met het concreet maken van DEI. Dit is een proces dat openheid en vastberadenheid vereist. Geavanceerde AI-technologie ondersteunt hierbij respondenten door op maat gemaakte, uitvoerbare en datagedreven stappen te bieden op weg naar een meetbaar, divers en inclusief tech-ecosysteem. 

Klik hier om het rapport te downloaden en doe zelf de scan om je eigen DEI-maturiteit te evalueren.

Maak vrijblijvend kennis

Heb je vragen of wil je liever eerst kennismaken? Neem contact op met Yeni Joseph, Projectleider Taskforce Diversiteit & Inclusie.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Datagedreven DE&I: ‘Be bold. Be you!’

Tijdens de vierde editie van de Werkgroep Diversity, Equity and Inclusion zijn we te gast bij Incentro. We worden hartelijk...
NRC

‘Kijk meer vanuit data naar diversiteit en inclusie in tech’

Het staat er niet goed voor met diversiteit en inclusie in de Nederlandse techsector. Het aandeel vrouwen stijgt niet. Dat kan komen door het mannelijke imago van de sector, maar…
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Diverse Leaders in Tech (DLIT) kondigt DEI in Tech European Benchmark Report 2024 aan

Diverse Leaders in Tech (DLIT) kondigt DEI in Tech European Benchmark Report 2024 aan. De resultaten van het rapport benadrukt dat leiders ondersteuning nodig hebben om verder te gaan dan…