Taskforce Diversiteit & Inclusie

Diversiteit en Inclusie in de praktijk bij Nalta

Hoe ga je als MKB-bedrijf aan de slag met D&I?

Een nieuwe groep gaat aan de slag met D&I: de ondernemers van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Zoals full service ICT-bedrijf Nalta, al jaren lid van NLdigital en frontrunner van de Taskforce Diversiteit en Inclusie. Oprichter Mike Veldhuis en Danielle van Haren, Controller en verantwoordelijk voor HR-zaken: “Door dit onderwerp op te pakken is Nalta 2023-proof!”

Diversiteit en Inclusie bij Nalta: hoe staat het ervoor?

Mike Veldhuis: “Nalta heeft 40 werknemers verdeeld over twee vestigingen. Idealiter wil je natuurlijk een afspiegeling van de samenleving zijn met 50 procent vrouwen in je team. Maar ik heb gezien hoe grote bedrijven dat doen en door hoeveel hoepels zij moeten springen; dat lukt ons als MKB-bedrijf simpelweg niet. Ik vind het dan ook lastig zo’n hoge KPI te stellen. Meer vrouwen is mooi, maar we zien het breder dan dat. Wij gaan voor een diverse groep mensen van verschillende culturele en religieuze achtergronden en een inclusieve werksfeer.”

Huidige D&I cijfers bij Nalta
Huidige D&I cijfers bij Nalta

Danielle van Haren: “Nalta heeft geen specifieke D&I doelstellingen geformuleerd, toch is er veel veranderd sinds we onderdeel zijn van de Taskforce D&I en hebben deelgenomen aan de werkgroep D&I in 2020. Mike Veldhuis en ik hebben hier samen veel workshops en sessies over bijgewoond en kijken nu op een nieuwe manier naar dit onderwerp. Dat zie je terug in ons personeelsbestand!”

Een bewustzijnsverandering

In Nederland is het Midden- en kleinbedrijf verantwoordelijk voor 60 procent van de werkgelegenheid in Nederland. Van alle potentiële werknemers zegt meer dan 80 procent belang te hechten aan diversiteit, gelijkheid en inclusie op de werkvloer. Maar doordat veel MKB’ers geen ruimte in het budget hebben voor expertise op het gebied van D&I, voert 37 procent van hen geen specifiek diversiteitsbeleid.

Mike Veldhuis en Danielle van Haren van Nalta geven vier tips voor MKB-bedrijven die diversiteit en inclusie willen omarmen aan de hand van hun eigen ervaring bij Nalta;

Tip 1 Stap uit je comfortzone

Mike Veldhuis: “Dit onderwerp leek een ver-van-ons-bed-show. We waren toch best inclusief bezig, met korte lijntjes en gezamenlijke lunches en borrels? Toch bleven vaak dezelfde mensen hangen en dan vlogen er typische IT-grapjes over tafel. Ik moest erkennen dat in de 23 jaar dat wij bestaan het personeel, onze klanten en de samenleving zijn veranderd en dat je wel kan zeggen dat je diversiteit belangrijk vindt, maar dat je het alleen bereikt als je bewuste stappen zet met het hele team. Denk dus niet dat het allemaal wel goed zit maar informeer je! Verander je cultuur, hoe gezellig die ook was, naar een cultuur waar het voor iedereen gezellig is.”

Tip 2 Ga niet alleen af op je gevoel

Danielle van Haren: “Ons personeelsbestand is in de afgelopen jaren bewust veranderd. Vooral de achtergrond van alle medewerkers is nu veel diverser. Dat is een direct gevolg van het openstellen, inlezen en ons laten verrijken met kennis door onder andere de sessies van NLdigital en de Taskforce D&I. Zo leerde ik dat binnen het wervingsproces vaak wordt afgegaan op ‘de klik’; je kiest iemand die op jou en je team lijkt. Maar een innovatief en vernieuwend team ontstaat juist door niet alleen op dat gevoel – maar juist ook op objectieve criteria in je werving- en selectieprocedure af te gaan.”

Tip 3 Omarm veranderingen

Toen Mike Veldhuis tien jaar geleden voor het eerst hoorde over een gebedsruimte op kantoor, vond hij dat niet iets voor een MKB-bedrijf. “Nu sta ik er anders in en denk: laten we gaan kijken wat mogelijk is. Ondertussen stellen we ook ruimtes beschikbaar voor gebed en dat voelt goed, rekening houden met elkaar. Het gaat erom dat we onze eigen cultuur zo op orde hebben dat we openstaan voor anderen en dat ook uitstralen. Die houding leidt tot meer openheid en diversiteit.”

Tip 4 Pak je kansen

Danielle van Haren: “Een stagiair schreef ons in 2022 aan voor stage in 2024. Zonder mijn kennis over de waarde van diversiteit en inclusie zou ik dit niet als een kans hebben gezien en haar hebben gevraagd over anderhalf jaar nog eens een mailtje te sturen. Nu heb ik haar heel bewust gebeld en binnengehaald om een paar uur per week voor ons te komen werken. Zij zit nu in ons personeelsbestand. Dat is mooi, want dit zijn de meiden van de toekomst!”

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Diversiteit en Inclusie in de praktijk bij KPN

Diversiteit begint aan de top. Hoe pakt KPN dit aan? Ronald Nieuwenhuis vertelt over de kracht van diverse teams en de diversiteit en inclusie doelstellingen voor 2022.
Taskforce Diversiteit & Inclusie

Diversiteit en Inclusie in de praktijk bij PQR

PQR is al 25 jaar lid van NLdigital en frontrunner van de Taskforce Diversiteit & inclusie. Het snelgroeiende IT-bedrijf uit Utrecht zet nieuwe strategiën in om vrouwen aan te trekken…
AFAS Software
Frontrunner

Diversiteit en Inclusie in de praktijk bij AFAS

Britt Breure, HR-directeur bij AFAS legt uit hoe ze met kleine stapjes diversiteit meer context en inhoudt geeft en tegelijkertijd tastbaar maakt voor heel AFAS.