De Nederlandse edTech scale-up Lepaya is lid van NLdigital en frontrunner van de Taskforce Diversiteit & Inclusie. Het internationaal snelgroeiende L&D-bedrijf uit Amsterdam scoort hoog op genderdiversiteit en heeft werknemers uit maar liefst 43 verschillende landen in dienst. Klantsuccesmanager en D&I-lead Vilde Hansen van Lepaya vertelt hoe de praktijk eruitziet.
Diversiteit en inclusie bij Lepaya: hoe staat het ervoor?
De IT-sector een vastgeroest mannenbolwerk? De D&I-cijfers van Lepaya laten wat anders zien. De twee Nederlandse oprichters van het bedrijf hebben allebei een internationale carrière achter de rug. Toen ze in 2018 besloten een techbedrijf te starten in Amsterdam, namen ze de internationale oriëntatie mee. Bovendien: De kleine binnenlandse pool dwong Lepaya de blik te verbreden naar buitenlands en divers talent. Dat zie je terug in het personeelsbestand van mei 2023:
260 medewerkers
43 nationaliteiten
52% vrouwen en 48% procent mannen (medewerkers)
50% vrouwen en 50% mannen (leidinggevenden)
Klantsuccesmanager en D&I-lead Vilde Hansen, zelf Noorse, licht de cijfers enthousiast toe: “Werken in een bedrijf met 43 verschillende nationaliteiten kent z’n uitdagingen, maar is vooral heel leuk en leerzaam. Het dwingt ons ook om een open en nieuwsgierige blik te oefenen.”
“Dat we zo hoog scoren op genderdiversiteit heeft een reden. Lepaya bestaat namelijk uit twee afdelingen; de IT’ers die de software bouwen en de educatieve medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de hard- en softskill trainingen die wij maken. Door deze opzet hebben we in verhouding tot een gemiddeld IT-bedrijf veel meer vrouwen in dienst. En tóch zijn het er nog te weinig!”
Lepaya doet samen met zes andere techbedrijven mee met onze Werkgroep D&I 2023. Waarom? “We willen graag best practices delen en leren hoe andere bedrijven D&I-uitdagingen tackelen. Mijn belangrijkste motivatie is dat ik wil weten hoe ik onze D&I-doelen kan koppelen aan de bedrijfsstrategie en zo kan omzetten in structureel beleid.”
Vilde Hansen, Klantsuccesmanager en D&I-lead Lepaya
Vilde Hansen, D&I-lead Lepaya In haar ouderlijk huis in Noorwegen was het normaal je in te zetten voor de rechten van vrouwen, vluchtelingen en de LGBTQI-gemeenschap. Vilde Hansen verhuisde 12.5 jaar geleden naar Nederland waar ze studeerde aan de Hotelschool. Ze stond aan de basis van de ontwikkeling van SaaS, waarna ze vijf jaar als L&D manager werkte bij autoverhuurbedrijf SIXT. In haar huidige functie Klantsuccesmanager en D&I-Lead bij Lepaya combineert ze haar passie voor L&D en tech met het idealisme dat haar ouders en grootouders haar als meisje meegaven.
Wat zijn de D&I-doelen van Lepaya voor 2023?
Hansen: “Lepaya groeit als kool en opende in 2022 haar deuren in Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Naar verwachting komen er dit jaar 100 nieuwe werknemers bij uit allemaal verschillende culturen. Daarom is het belangrijk dat leiders en managers training krijgen op inclusiviteit en culturele sensitiviteit. Uit ons jaarlijks D&I-onderzoek onder alle werknemers kwam naar voren dat we hier nog een slag kunnen slaan.”
Daarnaast vertelt Hansen dat ze voor de tech-kant van het bedrijf internationaal scouten voor vrouwelijk IT-talent. Inclusieve werving en selectie en gendersensitieve vacatureteksten moeten het percentage IT-vrouwen (nu 39%) de komende periode verder omhoog stuwen. Ook ligt een accent op het verhogen van de culturele diversiteit van het management, waarvan nu 14% niet-Nederlands is.
Data werkt Hansen: “Er is heel weinig data beschikbaar over D&I in tech. Daardoor is het soms moeilijk te peilen waar je als bedrijf staat, ook ten opzichte van de rest. Wij doen nu drie jaar D&I-onderzoeken onder alle werknemers en proberen de vragen zo min mogelijk te veranderen. Zo zien we precies waar we impact maken en waar werk aan de winkel is.”
Zoek over de grens naar nieuw talent “De pool van vrouwelijk techtalent in Nederland is klein. Wij zetten onze vacatures nu internationaal uit. Een vrouwelijke developer in een Afrikaans land? Die bieden we een mooie deal mét uitgebreid relocatie-pakket aan. Bijna al onze nieuwe developers komen uit het buitenland.”
Divers D&I-team “Ik besteed 10% van mijn tijd als D&I-lead, een rol die ik samen met twee andere collega’s invul. De reden dat we dit met z’n drieën doen is omdat we samen meer verschillende perspectieven en functies vertegenwoordigen. Representatie matters!”
Durf kritisch naar jezelf te kijken “Hoewel we het in verhouding tot andere IT-bedrijven goed doen, is dat geen reden om achterover te leunen. Met D&I ben je nooit helemaal klaar. Daarom is kritisch naar jezelf blijven kijken essentieel.”
Meer best practices
Wil je meer succesverhalen lezen van andere bedrijven hoe zij zorgen voor meer diversiteit en inclusie binnen hun bedrijf?
Op Internationale Vrouwendag 2023 geeft Emily Glastra diversiteit een gezicht als rolmodel van de Equals campagne voor meer vrouwen in tech. Als algemeen directeur van T-Systems en voorzitter van NLdigital…
Een nieuwe groep gaat aan de slag met D&I: de ondernemers van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Zoals full service ICT-bedrijf Nalta, al jaren lid van NLdigital en frontrunner van…
PQR is al 25 jaar lid van NLdigital en frontrunner van de Taskforce Diversiteit & inclusie. Het snelgroeiende IT-bedrijf uit Utrecht zet nieuwe strategiën in om vrouwen aan te trekken…