Bonus voor voltijd werk gaat niet alle vrouwen motiveren

Vrouwen die minder gaan werken als ze kinderen krijgen, blijven dat vaak zo doen. Ook als de kinderen ouder en zelfstandiger zijn. Het beleid om deze groep vrouwen te stimuleren meer te gaan werken ontbreekt. Het uitkeren van een bonus heeft bij een deel geen effect.

Uit een onlangs verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar de arbeidsparticipatie van vrouwen blijkt dat een ‘voltijdsbonus’ bij oudere moeders die nu deeltijd werken geen effect heeft. Geld is namelijk niet de enige stimulans.

Beleid vanuit kabinet

In plaats van extra geld geven zou het kabinet moeten werken aan andere beleidsmaatregelen, zoals betere levensloopbaanbegeleiding. Nu is het vooral gericht op regelingen voor moeders met jonge kinderen, zoals verlofregelingen en kinderopvang. Als er een duidelijk beleid komt, dan is er een groot arbeidspotentieel. Van alle landen werken namelijk Nederlandse vrouwen het meest in deeltijd. Dit biedt ook kansen voor meer vrouwen in leidinggevende posities.

Breed maatschappelijk debat

Twee op de drie vrouwen werken nadat ze kinderen hebben gekregen minder dan ze deden voor die tijd. Volgens het SCP komt dat door een bepaalde cultuur die heerst in Nederland, waarbij het vooral de vrouwen zijn die minder gaan werken als er kinderen komen. Er is een bepaalde vanzelfsprekendheid en dat moet door ander beleid doorbroken worden. Ook moet er een breed maatschappelijk debat komen over de vraag hoe we werk en zorg in de toekomst willen organiseren, aldus het SCP. Want zorgen voor de kinderen, volledig werken, vrijwilliger zijn én mantelzorgen is niet haalbaar.

Over het artikel

Dit artikel verscheen in september 2022 in NRC en is geschreven door Chris Hensen.

Gerelateerde artikelen

Taskforce Diversiteit & Inclusie

Pride Month & beyond: zo kun je als bedrijf aan de slag met Pride

Hoe geef je als bedrijf heel het jaar door invulling aan Pride naast alleen een PR-stunt? Tips hoe je structureel aandacht geeft aan de LHBTI+-gemeenschap.
Independent

Bondgenoten voor gendergelijkheid

Veel mannen denken dat ze actieve bondgenoten zijn voor gendergelijkheid op de werkvloer, maar uit onderzoek blijkt dat hun vrouwelijke collega’s dat heel anders zien.
Forbes

Is AI gevaarlijk voor mensen met een beperking?

Nu steeds meer bedrijven AI gebruiken in hun HR-beleid, lopen mensen met een beperking het risico flink benadeeld te worden. Hoog tijd voor meer bewustzijn.